Allergia okai

Mit nevezünk allergiának? 

Az immunrendszer szabálytalan működése, mikor bizonyos környezeti okokra, túlérzékenységgel reagál a szervezetünk!

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük,

Iyenek például a pollen, állati szőrök, atkák, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb.

Az allergia az első típusa a túlérzékenységi reakcióknak, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az IgE molekulához, mely előidézi a masztociták és bazofilek degranulációját. 

Az így felszabadult anyagok (citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok) gyulladást váltanak ki a szövetekben.

A tünetek nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció. Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek (mint például a pollen vagy az atkák) a légutak és a szem szaruhártyájának a gyulladását okozzák. 

Ilyen a szénanátha (allergiás rinithis), mely az orrnyálkahártya megvastagodását, orrváladékozást, tüsszentést, a szem irritációját, könnyezéstokoz. Ha az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat: nehézlégzés, köhögés, sípolás (wheezing). Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés. A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy az urticaria bőrpírrel, duzzadással járnak.

A légúti allergia kialakulása:

Az orvosok alapvetően a genetikai öröklődést tartják felelősnek a betegség kialakulásában, amelyhez hozzájárulnak a környezeti hatások.

Az asztmát tekintve világszerte évről évre nő a kisgyermekkori és a fiatal felnőttkori súlyos esetek előfordulása, az 50 éves korosztályban pedig gyakoribbak a tartós légzésbeszűküléssel járó tünetek.

A náthás megbetegedések esetében a környezeti faktorok közül a legnagyobb jelentőséggel a városi és ipari légszennyeződés, a dohányzó szülők, a háziállatok közeli jelenléte és az egészségtelen lakásviszonyok bírnak.

Pollen Naptár :

Az allergia naptár tanulmányozásával láthatjuk, hogy már a tél végén, vagyis februárba megkezdődik a ciprus- és tiszafafélék virágzása, ami áprilisig tart, ezt pedig tetézi még a mogyoró, az éger, a juhar, a nyírfélék, ami ráadásul kitartanak májusig.

Szintén tavasszal, márciustól kell óvakodjanak a romfűre allergiások, ami sajnos egészen októberig elhúzódik. Az allergia naptár szerint, április-július között a pázsitfűfélék okoznak kellemetlen tüneteket. Az olajfafélékre érzékenyek májusban és júniusban számíthatnak a tünetekre. Májusban kezdődik és egészen októberig tart a lándzsás útifű szezonja. A csalánra is vannak, akik érzékenyek, ami júliustó késő őszig előidézheti ezeket a tüneteket. A fészkesvirágzatúak időszaka júliustól szeptemberig tart, ezek között van a sokak életét megkeserítő parlagfű is. Az allergia naptár egy útmutató, ami egy kis segítséget nyújt, hogy felkészülhessünk a tüsszögés szezonjának minél könnyebb átvészelésére.

forrás:pollenindex.hu

Előfordulása és tünetei

Az allergiás asztma hátterében számos kiváltó ok lehet, mely kivizsgálása viszonylag hosszabb folyamatot kíván.

A szezonális asztma tünetei az év meghatározott időszakában jelentkeznek. Ide soroljuk azokat a típusokat, amelyek hátterében főleg növényi polleneket kell keresni, az év adott időszakában virágzanak és vannak jelen a levegőben.

A perenniális asztma tünetei egész évben fennállnak és kiváltó okai közül leggyakrabban a háziporral és az állatszőrökkel találkozhatunk.

Keresztallergia

 Pollen allergiában szenvedő betegeknél sokszor megfigyelhető, hogy allergiaszezonban olyankor is jelentkeznek a tüneteik, amikor nem találkoztak a kiváltó allergénekkel. Ennek oka a keresztallergén, ami az allergén kémiai szerkezetéhez hasonló anyag. A hasonlóság miatt a szervezet nem tud különbséget tenni a kétféle anyag között és a keresztallergénre is allergiás tünetekkel válaszol.

Keresztallergia leggyakrabban bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek fogyasztása után lép fel. A keresztreakció felerősíti a szénanáthás tüneteket vagy orális allergia szindróma (száj-, nyelv-, garat bizsergés, viszketés, duzzanat) formájában okoz panaszokat.

A leggyakoribb keresztallergiát kiváltó ételek az allergén típusa szerint.

NYÍRFA :

Alma, körte, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, szilva, mogyoró, kivi, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya, paradicsom, kesudió) kerülendők!


FEKETE ÜRÖM :

Zeller, sárgarépa, petrezselyem, napraforgó mag, méz, dinnye, banán, kömény, ánizs, koriander, élesztő ne fogyasztjuk!


ÉGERFA :

Mandula, alma, zeller, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte  fogyasztása nem javallott


PARLAGFŰ :

Görögdinnye, banán, cukkini, uborka, egyéb dinnyék fogyasztása fokozhatja az allergiás tüneteket!


PÁZSITFŰFÉLÉK

Paradicsom, dinnye, narancs, fehérrépa, burgonya, mogyoró, borsó, búza, bab, lencse, avokádó, gabonák


SZERETNÉL RENDELNI?